Morzsaalap:
-
200 g
édes keksz (nem háztartási!)
-
50 g
őrölt mogyoró (lehet dió)
-
50 g
őrölt mandula (lehet dió)
-
150 g
olvasztott vaj
Krém:
-
2 tasak (12 lap zselatin) (emelt adagnál még fél tasakkal mehet bele), az instant nem
jó!
-
250 g
túró (lehet 500 g
is)
-
7,5 dl
krémes natúr joghurt (lehet 1 l is)
-
200 g porcukor (ha az emelt adagot csináljuk mehet több is, ízlés szerint)
-
20 g
vaníliás cukor (2 csomag)
-
1 citrom reszelt héja és leve
-
5 dl
tejszín
-
Friss eper vagy őszibarack konzerv
Díszítés:
-
12 szem friss eper, vagy az őszibarack
konzerv maradéka
-
citromfű vagy menta
-
színes cukor…
-
tejszínhab
-A tortaforma oldalát bevajazzuk és
sütőpapírt ragasztunk rá körbe. Alul egy nagy tányért teszünk a tortaforma alja
helyett, mert akkor egyből lehet azon tálalni, ahogy levesszük az oldalsó
karimát, és nem vágjuk össze a formát…na meg szebb is!
-A kekszet apró morzsára törjük,
beleöntjük a darált magvakat és az időközben megolvasztott vajjal összekeverjük. Ezt a kekszalapot
a kapcsos forma aljára, a tányérra nyomkodjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük
dermedni.
-A krémet fémtálba készítsük lehetőség
szerint, hogy hamarabb ki tudjon hűlni!
-A zselatint a csomagoláson leírtak szerint
elkezdjük beáztatni és egy közepes fazékban gyűjtjük össze mindet az előírt
folyadékban (8 ek).
-Közben a túrót pár kanál joghurttal áttörjük (botmixer) folyamatosan
adagolva hozzá a többi joghurtot, porcukrot, vaníliás cukrot, végül a reszelt
citromhéjat és annak átszűrt levét.
-A
zselatint felmelegítjük ( nem forraljuk ) és kicsit hagyjuk hűlni. Ekkor adagoljuk bele fokozatosan jól elkevergetve,
merőkanalanként a joghurtos massza felét kb., hogy a zselatin jól eloszoljon a
masszában, és mehet vissza az eredeti keverőtálba, ami most lesz jó, ha fémből
van, mivel hideg vízben dermesztjük (de ha nincs úgy is jó, max. picit tovább
tart).
-Mikor érezzük, hogy eléggé besűrűsödött, belenyomjuk a tejszínhabot (hagyjunk
valamennyit a díszítéshez). Ekkor megy bele az apróra vágott
gyümölcs, friss eper, vagy egy őszibarack konzerv háromnegyede és jól belekeverem
a masszába. Hagyjunk a díszítéshez is 3-4 barackot, vagy 12 szem gyümölcsöt (én
ennyi szeletre szoktam vágni).
-Ha kész, ráöntjük a morzsaalapra, kicsit
megrázzuk, hogy egyenletesen elterüljön és mehet a hűtőbe. Másnapra tökéletesen
megdermed és lehet tálalás előtt díszíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése