2012. június 20., szerda

GYÜMÖLCSÖS JOGHURTOS TÚRÓTORTA





Morzsaalap:
-          200 g édes keksz (nem háztartási!)
-          50 g őrölt mogyoró (lehet dió)
-          50 g őrölt mandula (lehet dió)
-          150 g olvasztott vaj

Krém:
-          2 tasak (12 lap zselatin) (emelt adagnál még fél tasakkal mehet bele), az instant nem jó!
-          250 g túró (lehet 500 g is)
-          7,5 dl krémes natúr joghurt (lehet 1 l is)
-          200 g porcukor (ha az emelt adagot csináljuk mehet több is, ízlés szerint)
-          20 g vaníliás cukor (2 csomag)
-          1 citrom reszelt héja és leve
-          5 dl tejszín
-          Friss eper vagy őszibarack konzerv

Díszítés:
-          12 szem friss eper, vagy az őszibarack konzerv maradéka
-          citromfű vagy menta
-          színes cukor…
-          tejszínhab



-A tortaforma oldalát bevajazzuk és sütőpapírt ragasztunk rá körbe. Alul egy nagy tányért teszünk a tortaforma alja helyett, mert akkor egyből lehet azon tálalni, ahogy levesszük az oldalsó karimát, és nem vágjuk össze a formát…na meg szebb is!
-A kekszet apró morzsára törjük, beleöntjük a darált magvakat és az időközben megolvasztott vajjal összekeverjük. Ezt a kekszalapot a kapcsos forma aljára, a tányérra nyomkodjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
-A krémet fémtálba készítsük lehetőség szerint, hogy hamarabb ki tudjon hűlni!   
-A zselatint a csomagoláson leírtak szerint elkezdjük beáztatni és egy közepes fazékban gyűjtjük össze mindet az előírt folyadékban (8 ek). 
-Közben a túrót pár kanál joghurttal áttörjük (botmixer) folyamatosan adagolva hozzá a többi joghurtot, porcukrot, vaníliás cukrot, végül a reszelt citromhéjat és annak  átszűrt levét. 
-A zselatint felmelegítjük ( nem forraljuk ) és kicsit hagyjuk hűlni. Ekkor adagoljuk  bele fokozatosan jól elkevergetve, merőkanalanként a joghurtos massza felét kb., hogy a zselatin jól eloszoljon a masszában, és mehet vissza az eredeti keverőtálba, ami most lesz jó, ha fémből van, mivel hideg vízben dermesztjük (de ha nincs úgy is jó, max. picit tovább tart). 
-Mikor érezzük, hogy eléggé besűrűsödött, belenyomjuk a tejszínhabot (hagyjunk valamennyit a díszítéshez). Ekkor megy bele az apróra vágott gyümölcs, friss eper, vagy egy őszibarack konzerv háromnegyede és jól belekeverem a masszába. Hagyjunk a díszítéshez is 3-4 barackot, vagy 12 szem gyümölcsöt (én ennyi szeletre szoktam vágni).
-Ha kész, ráöntjük a morzsaalapra, kicsit megrázzuk, hogy egyenletesen elterüljön és mehet a hűtőbe. Másnapra tökéletesen megdermed és lehet tálalás előtt díszíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése