2012. június 30., szombat

RÉTES

    

    Lehet gyalázat, hogy ha valaki blogírásra adta a fejét, olyan puritán dologra vetemedik, hogy vesz egy csomag kész réteslapot, s nem maga nyújtja, húzza...hát bocsánat, de nem őrültem meg teljesen - még nem!...ilyen június végi melegben meg egyáltalán sütni is kész bolondság!...
    Imádjuk a rétest, annak minden változatát, de a  sima töltelékeseknél számunkra sokkal üdítőbbek a gyümölccsel elkevertek, ezért adott volt, hogy idei meggyel és őszibarackkal gazdagítsam a jó öreg mákost és túróst. Arra viszont készüljetek, hogy a friss gyümölcs mindig ad némi fanyarságot a sütiknek, ami jól kompenzálható vastag porcukorréteggel, vagy aki édesebben szereti tehet a friss helyett konzerv gyümölcsöt bele...



Hozzávalók 4 rúd réteshez:
1 cs. 12 lapos réteslap  (én a Spar-ban vettem nagyobb, feltekertet)
Kenéshez:
kb. 2ek tejföl, 1 dl olaj, 1 dl olvasztott vaj keveréke


MEGGYES-MÁKOS RÉTES

  • 1 cs. (20 dkg) darált mák (előtte jól szippantsunk bele, mert sajnos sokszor kibontás nélkül is avas)
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 nagy bögre magozott meggy
A tejet felteszem forrni egy kis fazékban, bele a cukor és a citromhéj, és kevergetem őket. Ha már elég forró, beleszórom a darált mákot is, és pár percig főzőm, folyamatosan keverve, hogy a mák is megpuhuljon kicsit. Ezután leveszem a tűzről, és beledolgozom a kimagozott meggyet.
A réteslapokat egyenként éppen nedves konyharuhára fektetem, és megkenem a tejfölös-olajos-vajas keverékkel óvatosan, hogy mindenhol átnedvesítse...erre jön a következő lap, ismét kenés és egy újabb lap...3 lap lesz a rétes tésztája. Mikor kész a harmadik is, szépen a széléhez igazgatom a fele tölteléket úgy, hogy oldalt, és elöl is kb 3 cm-en üresen maradjon a réteslap. A széleket ráhajtom a mákra, és a konyharuha segítségével felgörgetem lazán.
A tepsibe sütőpapírt teszek és az egyik felére helyezem (a konyharuháról átbillentem), s lekenem a tetejét is vékonyan.
Még egy ugyanilyet készítek mellé. Nem szabad szorosan összerakni őket, mert sütéskor a forró gőztől jobban széteshet, repedhet!
Előmelegített, jó forró sütőben aranyszínűre sütöm.



BARACKOS-TÚRÓS RÉTES

  • 50 dkg túró
  • 2 ek tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • fél citrom héja
  • 2 csapott ek búzadara
  • 2 db érett, zamatos őszibarack
A túrót, a tejfölt, a porcukrot és tojásokat botmixerrel jó krémesre töröm, majd beleszórom a grízt, a cirromhéjat és a kis kockára vágott barackot.
A tölteléket két részre osztom, és az előbb leírtak szerint betöltöm, lekenem és megsütöm őket. Ez jókora adag, kb 3 rétesre elég, de én kettőbe tettem, kicsit ki is repedt tőle, de nem vészes...a túrót lehet 10-15 dkg-mal csökkenteni, akinek ez sok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése