Lehet gyalázat, hogy ha valaki blogírásra adta a fejét, olyan puritán dologra vetemedik, hogy vesz egy csomag kész réteslapot, s nem maga nyújtja, húzza...hát bocsánat, de nem őrültem meg teljesen - még nem!...ilyen június végi melegben meg egyáltalán sütni is kész bolondság!...
Imádjuk a rétest, annak minden változatát, de a sima töltelékeseknél számunkra sokkal üdítőbbek a gyümölccsel elkevertek, ezért adott volt, hogy idei meggyel és őszibarackkal gazdagítsam a jó öreg mákost és túróst. Arra viszont készüljetek, hogy a friss gyümölcs mindig ad némi fanyarságot a sütiknek, ami jól kompenzálható vastag porcukorréteggel, vagy aki édesebben szereti tehet a friss helyett konzerv gyümölcsöt bele...
Hozzávalók 4 rúd réteshez:
1 cs. 12 lapos réteslap (én a Spar-ban vettem nagyobb, feltekertet)
Kenéshez:
kb. 2ek tejföl, 1 dl olaj, 1 dl olvasztott vaj keveréke
MEGGYES-MÁKOS RÉTES
- 1 cs. (20 dkg) darált mák (előtte jól szippantsunk bele, mert sajnos sokszor kibontás nélkül is avas)
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 nagy bögre magozott meggy
A réteslapokat egyenként éppen nedves konyharuhára fektetem, és megkenem a tejfölös-olajos-vajas keverékkel óvatosan, hogy mindenhol átnedvesítse...erre jön a következő lap, ismét kenés és egy újabb lap...3 lap lesz a rétes tésztája. Mikor kész a harmadik is, szépen a széléhez igazgatom a fele tölteléket úgy, hogy oldalt, és elöl is kb 3 cm-en üresen maradjon a réteslap. A széleket ráhajtom a mákra, és a konyharuha segítségével felgörgetem lazán.
A tepsibe sütőpapírt teszek és az egyik felére helyezem (a konyharuháról átbillentem), s lekenem a tetejét is vékonyan.
Még egy ugyanilyet készítek mellé. Nem szabad szorosan összerakni őket, mert sütéskor a forró gőztől jobban széteshet, repedhet!
Előmelegített, jó forró sütőben aranyszínűre sütöm.
BARACKOS-TÚRÓS RÉTES
- 50 dkg túró
- 2 ek tejföl
- 15 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- fél citrom héja
- 2 csapott ek búzadara
- 2 db érett, zamatos őszibarack
A tölteléket két részre osztom, és az előbb leírtak szerint betöltöm, lekenem és megsütöm őket. Ez jókora adag, kb 3 rétesre elég, de én kettőbe tettem, kicsit ki is repedt tőle, de nem vészes...a túrót lehet 10-15 dkg-mal csökkenteni, akinek ez sok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése